Karen og Grethe juler hele året rundt. Brugt julepynt er nemlig så populært, at de to frivillige damer knokler hele året for at gøre klar til det store julesalg i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Vejle.
De fleste danskere har heldigvis fået øjnene op for, at genbrug er en rigtig god idé for både klimaet og pengepungen. Ifølge DBA’s Genbrugsindeks fra 2022 har tre ud af fire danskere nemlig handlet genbrug det seneste år.
Og vi er også gode til selv at aflevere vores gamle sager. Brugte ting bliver nemlig i højere og højere grad sat til salg på online handelsplatforme, givet videre til venner og bekendte, taget med på loppemarkeder eller foræret til genbrugs- og vintagebutikker.
Og når det omvendt er blevet tid til at anskaffe en 'ny' sofa eller en 'ny' cykel, er mange af os, ifølge DBA's Genbrugsindeks fra 2022, heller ikke for fine til, at gå på jagt efter disse ting brugt. Det er med andre ord blevet moderne at sælge og købe brugt.
Her er et udpluk af noget af det fantastiske julepynt, som gavmilde danskere har doneret til en af Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker. Foto: Kenneth Johansson
Brugt julepynt kommer kræftsagen til gode
De gode genbrugsvaner blandt danskerne kommer heldigvis ikke kun klimaet og pengepungen til gode. De kommer også kræftsagen til gode.
Rigtig mange gode kvalitetsvarer havner nemlig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker – og julepynt er ingen undtagelse.
Faktisk er julepynt gået hen og blevet en så stor varegruppe, at frivilllige i flere af foreningens genbrugsbutikker, må knokle hele året rundt for at kunne være klar til det store julesalg, som typisk løber af stablen fra midten af november og så året ud.
Hver evig eneste uge kommer der brugt julepynt ind i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Vejle. Foto: Kenneth Johansson
Julearbejde året rundt
- Hver evig eneste uge kommer der julepynt ind i butikken. Det kan være en hel kasse med julepynt eller det kan være et par enkelte ting, som folk vælger at donere, fortæller 76-årige Karen Christiansen, der er frivillig på 11. år i Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Vejle.
Sammen med frivilligkollegaen Grete, som med tiden også er blevet Karens rigtig gode veninde, og som hun går til folkedans med, er hun ansvarlig for butikkens julevarer.
Hver mandag morgen, efter de to damer har siddet og vendt verdenssituationen over en kop morgenkaffe med resten af frivilligkollegaerne fra mandagsholdet, går de målrettet ud på lageret og ombord i julepynten.
Her sørger de for at sortere, klargøre og prissætte al den julepynt, der løbende kommer ind henover året.
- Det er hyggeligt at stå med alt det julepynt mellem hænderne og jeg kan da heller ikke undgå selv at komme i julestemning, fortæller 77-årige Grete Kristensensen, der har været i frivillig i butikken i mere end 27 år.
Hjemmestrikkede nisser er blandt nogle af de julevarer, som er i høj kurs. Foto: Lone Kindberg
Juledesign og almindeligt julepynt hitter
Ifølge Grete og Karen er det især julepynt fra Holmegaard, Royal Copenhagen og Georg Jensen, der hitter. Men også hjemmestrikkede retronisser, julekugler, juleduge, dækkeservietter, julestjerner og ganske almindeligt julepynt er der stor efterspørgsel på. For ikke at tale om Karen og Gretes 'hjemmelavede' juleposer.
- Vi samler en masse julepynt i juleposer og sælger dem for 10, 12 og 15 kr. Og selv om folk måske kun er interesseret i en af tingene i poserne, så køber de gerne hele posen, fortæller Karen.
Brugt julepynt kan mærkes på bundlinjen. Foto: Lone Kindberg
Brugt julepynt kan ses på bundlinjen
Hvad enten folk er på udkig efter julepynt fra kendte dsignerbrands eller ganske almindeligt julepynt, så er julesalget noget der hver år lokker masser af kunder til butikken og noget, der positivt kan ses på butikkens bundlinje.
- Det er en fornøjelse at se Karen og Gretes store arbejdsindsats henover hele året kulminere i et stort juleudsalg. De er nogle dyre damer, smiler Frank Nissen, distriktschef for Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Vejle.
Ordene refererer til, at på de to måneder hvor julevarerne bliver solgt, så udgør de som regel en flot andel af det samlede regnskab for november og december. Og jo mere julepynt der bliver solgt, des flere penge går til kræftsagen.
- For for mange er julen en stor forbrugsfest, så december er nok årets dyreste måned. Derfor er det positivt, at folk for alvor har fået øjene op for at købe julepynten brugt. Det er også min helt klare fornemmelse, at mange af vores kunder køber pakker til advents- og pakkekalenderen i vores genbrugsbutikker. Og så tror jeg da også, at brugte julegaver vinder mere og mere indpas, fortæller Frank Nissen.
Er man ikke allerede hoppet med på genbrugstrenden, kan den historiske høje inflation måske være en god anledning til at komme igang. For der er mange penge at spare i julebudgettet, når man handler brugt. Og udover at spare penge, skåne miljøet og støtte kræftsagen, giver brugte julevarer også en enestående mulighed for at finde noget unikt.
Et gavekort til Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker er en god måde at gøre julen lidt grønnere.
Bæredygtigt gavekort
Er man i tvivl om hvad man skal købe, står Kræftens Bekæmpelses genbrugsfrivillige klar til at hjælpe. Og ellers kan et gavekort til genbrugsbutikkerne også være årets julegaveidé.
Gavekortene kan købes fysisk i butikken.
Ønsker du at blive frivillig ligesom Grete og Karen? Så kontakt Frank Nissen på tlf.: 21737562 eller skriv til nissen@cancer.dk