Sundhedsplejen opfordrer alle forældre til at kæmme deres børn på én og samme dag – den 12. august, så luseplagen ikke får lov at udvikle sig
Lus vil allerhelst bo i håret, ja, de kan kun leve der. I de sidste par år har vi ikke haft særlig god mulighed for at mødes og hygge os med andre fra nær og fjern. Men nu hvor alle restriktioner under Covid19 epidemien er ophævet, så får lusene igen mulighed for at udveksle værter, og du kan igen været uheldig at få ubudne gæster med i håret.
Sundhedsplejen i Vejle Kommune indfører derfor igen store lusedag efter sommerferien og juleferien. Og husk også jeres teenagers, der også kan smitte – specielt i disse selfies tider.
Bryd smittekæden
Sundhedsplejerskerne opfordrer alle forældre til at kæmme deres barn for lus fredag 12. august, så lusene ikke får fred til at bosætte sig og stifte familie.
- Hvis I finder ubudne gæster i håret, skal I straks fjerne lusene ved at kæmme og bruge et lusemiddel. Giv besked til børnenes institution eller skole. Vi opfordrer til at holde luseplagen nede ved gode vaner med at undersøge børnene for lus en gang om ugen og behandle, når der findes lus, siger sundhedsplejerske Inger Marie Larsen.
- Lus smitter kun, når vi er så tæt på hinanden, at håret rører ved hinanden og lusene kan kravle fra den ene til den anden hårstrå. Lus kan ikke hoppe fra person til person, og de kan ikke bevæge sig, når de fjernes fra håret. Allerede efter to timer væk fra håret er de så svækkede, at de ikke kan gribe fat i et hår. Det er derfor ikke nødvendigt at fryse sengetøj eller bruge diverse skrappe midler til behandling af lusene, understreger Inger Marie Larsen.
Når du undersøger for lus:
- Lusene er ganske små, og det kræver grundig kæmning af håret at få øje på de små kræ.
- Brug tættekammen i fugtigt hår med balsam.
- Lav skilninger og før tættekammen fra hårbund til hårspids.
- Brug lusemiddel og følg proceduren nøjagtigt som anført på brugsvejledning.