Fodbold, håndbold, billedkunst eller spejder. Det er sådan set lige meget, hvilken fritidsaktivitet der er tale om, når det handler om at løfte trivslen blandt børn fra familier med flygtningebaggrund. Torben Nielsen hjælper familierne med kontakten til foreningslivet, og han kan tydeligt se, hvilken betydning det har for børnene og deres familier.
"Han er blevet en helt anden dreng. Hans mor fortæller, at nu kommer han hjem og er glad og fuld af energi."
Torben Nielsen sidder og fortæller om en dreng fra en af de familier med flygtningebaggrund, som han har hjulpet i gang med en fritidsaktivitet. Drengen endte med at vælge fodbold, og Torben har hjulpet familien med kontakten til den lokale fodboldklub.
Torben Nielsen er frivillig i Vejle Fritidskorps, som er et samarbejde mellem Aktiv Fritid i Vejle Kommune og DRC Dansk Flygtningehjælp. De frivillige i Vejle Fritidskorps hjælper børn fra familier med flygtningebaggrund til at blive en del af foreningslivet.
Får noget ud af at hjælpe andre
Når Torben Nielsen om kort tid går på pension, er der ingen tvivl om, at samarbejdet med familierne med flygtningebaggrund bliver én af de ting, tiden vil blive brugt på.
"Jeg har fundet ud af, at det at hjælpe mennesker er noget, jeg virkelig får noget ud af. Det giver indhold i hverdagen, og jeg kan kun opfordre andre til at blive en del af projektet. Her mærker du lynhurtigt, at din hjælp gør en forskel og er værdsat," siger Torben Nielsen.
Indtil videre har Torben Nielsen hjulpet børn fra fire familier med at komme i gang med en fritidsaktivitet. Konkret betyder det, at Torben Nielsen kommer på et indledende besøg hos familien, hvor de sammen finder ud af, hvad barnet eller børnene kunne tænke sig at gå til. Herefter hjælper han forældrene med at komme i dialog med foreningen og følger efterfølgende op hos familien på, hvordan det går.
Bedre trivsel og tilknytning til lokalsamfundet
Foruden Vejle Kommune er ni andre kommuner på landsplan en del af samarbejdet med DRC Dansk Flygtningehjælp, hvor mangeårige erfaringer viser, at et aktivt fritidsliv betyder meget for børns trivsel og styrker hele familiens tilknytning til lokalsamfundet.
"Hos DRC Dansk Flygtningehjælp er vi rigtig glade for samarbejdet med Vejle Kommune, som er en stærk spiller på fritidsområdet. Vi er allerede godt i gang med at bygge bro mellem familier med flygtningebaggrund og Vejle Kommunes lokale foreningsliv, men vi har brug for, at endnu flere frivillige bakker op om det vigtige arbejde," siger Kristina Munch Larsen, projektleder i Dansk Flygtningehjælp.
Hos Aktiv Fritid i Vejle Kommune er der ingen tvivl om, at de frivillige i Vejle Fritidskorps gør en stor forskel.
"De frivillige gør en fantastisk indsats for at guide familierne til en god og tryg opstart i foreningslivet. De hjælper blandt andet med fritidsvejledning, tilmelding og det rigtige udstyr, hvilket kan være vanskeligt at navigere i som forælder med flygtningebaggrund," siger Simon Vinsten Andersen, idræts- og fritidskonsulent i Vejle Kommune.
Fakta om Vejle Fritidskorps
Vejle Kommune er en af i alt 10 kommuner, der er en del af samarbejdet "Trivsel gennem fritidsfællesskaber" med DRC Dansk Flygtningehjælp og DGI Sydøstjylland. Som en del af samarbejdet hjælper frivillige fra Vejle Fritidskorps med at bygge bro mellem familier med flygtningebaggrund og det lokale foreningsliv.
I forbindelse med samarbejdet uddanner DGI Sydøstjylland desuden de lokale foreninger til at blive velkomstforeninger, hvor de i særlig grad har fokus på forældresamarbejdet.
Indtil videre har 25 børn fra i alt 13 familier i Vejle Kommune fået hjælp, og målsætningen er at nå ud til 50 familier inden for projektperioden, der løber frem til udgangen af 2023.
Vil du vide mere om Vejle Fritidskorps eller har du lyst til at melde dig som frivillig? Så kontakt projektkonsulent i DRC Dansk Flygtningehjælp, Avin Mesbah, på tlf. 28 90 56 02.