Brian begyndte at interessere sig for cykler i 1982, og da han blev udlært som cykelmekaniker i 1984, blev hans valg af erhverv mødt med skepsis, da mange mennesker tænkte, at alle kunne lappe en cykel. Men tiderne har ændret sig, og i dag tager uddannelsen mere end tre år. I dag er Brian indehaver af Fri BikeShop i Middelfart og Vejle.
Da Brian Kildebækgaard blev udlært cykelmekaniker, grinte alle af uddannelsen, der dengang faktisk kun tog 1 år og ni måneder.
“"Alle kan sgu da lappe en cykel", sagde de andre til mig. Men i dag tager uddannelsen over tre år, og nu er der ingen der griner mere,” siger han med et smil på læben, og understreger at han i dag er den eneste indehaver i Vejle, der er udlært cykelmekaniker.
Efter nogle år i en anden cykelforretning, blev Brian kontaktet af en kunde, der sagde, at cykelhandler og lokalpolitiker Erik Hjort ville snakke med ham. Erik undrede sig over at Brian ikke søgte arbejde ved ham, og om han ikke hellere ville købe hans forretning. Brians kone, Jette Kildebækgaard, husker tydeligt tilbage:
“Jeg mødte Brian i 1988, og i 1989 købte vi vores første hus på Vestbanevej. I sommeren 1991 kom Brian så hjem en dag, og spurgte, om vi skulle købe en cykelforretning. Bummelummelum, jo det kunne vi da godt. Men ingen - og især ikke vores bank - var vilde med idéen, så de forlangte et budget: Hvor mange cykler kunne vi sælge, hvor store er lønudgifter osv.,” siger Jette og fortsætter:
“Vi bladrede i telefonbogen og fandt en revisor, der tilbød gratis budgetlægning ved opstart af virksomhed. Ham ringede vi til og fik et møde. Den revisor har vi endnu, og han og hans kone er i dag vores private venner. Ham skylder vi alt. Han har igennem alle årene guidet os i dét at være selvstændig, og hans idéer og råd har vi fulgt lige siden. Han er en slags mentor for os.”
Brian og Jette gik så i gang med forhandlingerne med Erik Hjort, som blæste dem begge bagover med hans person og væsen:
“Jeg må sige, at han er den mest karismatiske person, jeg har mødt. Han var et stort menneske, både i krop og sjæl, og en glødende kommunalpolitiker, der ikke var bange for at lufte sine holdninger. Det blev en person som både Brian og jeg kom til at holde meget af i årene efter.”
Erik Hjort skulle ikke have nogen penge, udbetaling eller lignende. Han skulle bare have en lille smule af omsætningen pr. måned indtil købesummen var betalt:
“Købesummen var lille, og der var ingen renter eller andet. Han skrev et lille notat fra hans skrivebord, der var indrettet i et hjørne af værkstedet, og så stregede vi ud hver måned, indtil vi var færdige. Dengang var der ingen varme på værkstedet, så der var ofte is på værktøjet om vinteren. Erik Hjort besøgte os jævnligt i alle årene indtil hans død.,” husker parret tilbage.
I Fri BikeShop er der mountainbike udstyr til alle (Foto: Privat)
De nye ejere
I 1996 blev butikken en del af Fri Cykler-kæden - som i dag hedder Fri BikeShop - og så gik det stærkt. Der var ikke længere plads i Eriks gamle lokale i nr. 46, og derfor flyttede henad vejen til det gamle Solvang Vaskeri, der lå på Vedelsgade 32.
Her skiftede Jette tilværelsen på en fiskefabrik ud med cykelforretningen, da hun blev fuldtidsansat, og det var der brug for, understreger hun med et glimt i øjet:
“Jeg kom så med på fuld tid, og så var vi to der brændte for sagen. Og tusind tak for det! Det med bilag og regninger var - og er - ikke Brians spidskompetence, så det har jeg stået for lige siden,” lyder det fra Jette.
”Ja, du sejler skibet med fast og rolig hånd, selv i stormvejr, og uden hinanden var det helt sikkert ikke blevet til noget, så tak for det,” supplerer Brian sin hustru.
Brian arbejdede halvdelen af døgnet, og i de første fem år var der ikke noget der hed ferie. Selv helligdagene blev brugt i forretningen, og Jettes eget arbejde på fiskefabrikken var en slags sikring, hvis nu det ikke gik, men det gjorde det og det hårde arbejde bar frugt.
Næste generation er måske sikret
I 2001 kom der så en lille ny til verden, og hun fik så at sige cyklerne ind med modermælken. Hun er begyndt at vise endnu mere interesse i cykelverdenen, og lytter meget til hendes fars ekspertise:
”Vores prinsesse, Ida Marie, kom hurtigt med på værkstedet i liften. I dag er hun 21 år, og sidst vi var til et event lyttede hun da Brian solgte en elcykel, og spurgte efterfølgende ind til det tekniske. Nogle dage senere sagde Brian til hende: "Prøv at sælg mig en elcykel". Og jeg må sige, at han sgu lige var ved at køre hjem på en ny flot Batavus elcykel. Så måske er generationen sikret,” griner Jette.
Jette Kildebækgaard har haft en central rolle i succesen i Fri BikeShop (Foto: Privat)
Endnu en udvidelse blev nødvendig
I 2004 kunne Jette og Brian heller ikke være i nr. 32 mere, og da Møbelhuset voksede ud af deres lokaler, flyttede de ind i deres lokaler i nr. 107. Stadig på Vedelsgade, og nu lige overfor hvor det hele startede.
”Ringen var sluttet,” konstaterer Brian.
Men det skulle vise sig, at en anden ring blev tegnet da parret i november 2015 købte Fri BikeShop i Middelfart, da ejerne der ikke kunne drive forretningen videre.
”Det lå godt til vores koncept, og igen med vores revisor og mentor som rådgiver, fik vi lagt et godt og forsigtigt budget, og det kører bare. Vi har i dag 12 ansatte, som alle gløder for cykler. At være i denne branche og at lave cykler er en livsstil, ens identitet, man arbejder lange dage og til tider meget, men hvad gør det, når man elsker cykler,” spørger Brian retorisk.
Ofte har personalet diskuteret en drilsk reparation over telefon en sen aften, da en ansat pludselig fik en god idé. En anden aften, omkring kl. 22, var Brian nødt til at køre ind på arbejde af frygt for at havde glemt at spænde en bremsebolt, da det ellers var det umuligt at sove.
Hjemme snakker familien Kildebækgaard om cykler, tilbehør og indretning døgnet rundt. For dem er det er umuligt at lade være, da det er ligesom at trække vejret, siger Jette.
”Nu er vi heldigvis tre der har en mening, så bølgerne går ofte højt, men de gode løsninger kommer af de gode diskussioner,” lyder det.
En cykelverden der hjælper
Jette og Brian har i alle årene taget stort ansvar og haft en del unge mennesker igennem deres værksted. Det har hovedsageligt være marginaliserede unge, der har oplevet svigt eller fået de forkerte ting i rygsækken.
”De har så været i en periode på vores værksted, så vi kunne få dem på rette vej i livet, Vi har taget de dårlige og tunge sten ud af deres rygsække, og pakket dem med de gode og lette ting. I alt har vi haft 21 unge mennesker igennem, og langt de fleste er kommet godt på vej, blevet selvforsørgende og fået arbejde,” fortæller Brian.
Deres store initiativ fik i 2011 stor anerkendelse, da de blev kåret til at være den mest sociale virksomhed i Danmark med under 100 ansatte.
”Det er dejligt, at der sættes pris på den slags engagement. Så nu står vi her: Brian efter 41 år i branchen, jeg selv efter 27 år, en forretning der er 79 år gammel - med os ved roret i 32 af dem. Alle årene har vi været i Vedelsgade, og vi elsker stadig cykler. Hver dag, døgnet rundt. Det er en livsstil,” lyder det fra Jette.
“Vi lægger stor vægt på at vores kunder får den allerbedste oplevelse når de kommer til os. Vi elsker vores arbejde, og brænder alle for det vi laver. Vi er et dynamisk team, som sammen er stærke på faglig viden og erfaring. Vi sætter ære i at vejlede korrekt og yde den bedste service vi kan,” lyder det slutteligt fra Brian Kildebækgaard.
Du finder meget mere om Fri BikeShop Vejle på deres Facebookside.