Den 9. september løber De Rare Olympiske Lege af stablen. Nogle atleter mødes på Vestre Station i Vejle, mens andre dyster på kommunens egne bosteder og dagtilbud i trygge rammer.
2022 er spækket med store sportsarrangementer i Vejle. Tour de France, VM i kørestolsrugby - og nu står den snart på De Rare Olympiske Lege. Og spørger du Vejle Kommunes handicapchef Peter Anders Larsen er De Rare Olympiske Lege verdens bedste sportsarrangement:
- De Rare Olympiske Lege er nogle helt særlige lege. De er for alle Vejles borgere med fysiske og psykiske udviklingshandicaps og er en unik mulighed for at dyrke motion og danne fællesskaber. Men det allervigtigste er, at det hele sker på deres præmisser.
Handicapchefen fortæller, at mennesker med udviklingshandicaps har større problemer med overvægt og livsstilssygdomme sammenlignet med resten af befolkningen. Det er derfor vigtigt at have fokus på denne målgruppe:
- Motion og sunde fællesskaber er et fokusområde overalt. Det gælder også for borgere med udviklingshæmning og andre diagnoser. Men da vores målgruppe ikke altid har nemt ved at gøre brug af foreningsidræt som alle andre, er det vigtigt at lave initiativer, hvor motionen kommer til dem.
Motion i hverdagen er derfor blevet et fokusområde på hele handicapområdet, og mange medarbejdere har også fået en særlig idrætscertificering gennem ParaSport Danmark. Guleroden for borgerne er deltagelsen i De Rare Olympiske Lege, hvor de udover at få motion får medaljer, pokaler og en fed oplevelse.
En festlig dag
Det er endnu uvist, hvor mange der deltager i legene 9. september, men alle borgere med handicap og alle kommunale og private botilbud er inviteret, og de skal dyste i alt fra boccia, terningekast, kartoffelløb til fodboldgolf, løb og forskellige stafetkonkurrencer. Alt sammen aktiviteter og konkurrencer, som henvender sig til deltagerne på deres præmisser.
Ifølge Malene Friis Berg, sundhedskonsulent i Vejle Kommune og arrangør af De Rare Olympiske Lege, er det netop det geniale ved legene, som kan tilpasses og målrettes særlige målgrupper og forhold:
- Vi har f.eks. fundet ud af, at flere har lyst til at deltage, hvis legene foregår i kendte omgivelser på bostederne. Derfor foregår rigtig mange aktiviteter på bostederne.
- De atleter, der gerne vil fællesskabet og møde nye mennesker, mødes derimod på Vestre Stadion og har et brag af en fest. Alle steder er der topmotiverede medarbejdere, som er med til at skabe de bedste rammer og den rette stemning for deres atleter.
Anette Bakkensen Buch, leder på Bakkevænget i Brejning, fortæller, at Bakkevængets borgere selv er med til at bestemme disciplinerne, som i år tæller både sofacykelræs og sneboldekamp med aviser. Kun fantasien sætter grænser.
Og idræt er efterhånden blevet en hel naturlig del af hverdagen på Bakkevænget:
- Det handler i høj grad om, at vi dyrker motion og er aktive uden at tænke over det. Samtidig med at vi griner og har det sjovt sammen, siger Anette Bakkensen Buch.
Lighed i sundhed
De Rare Olympiske Lege knytter an til en række af de bærende strategier for udvikling af Vejle Kommune - ikke mindst sundhedspolitikken og målet om at skabe lighed i sundhed for alle, handicappolitikken, som handler om inklusion og lige vilkår uanset funktionsniveau - og endeligt Vejle Kommunes status som ParaSportens Hovedstad, hvor målet er at tilbyde sportsaktiviteter til alle med et handicap.
Her sker det:
· Vestre Stadion - Vestbanevej 1a - kl. 10-14
Disse bosteder og aktivitetstilbud deltager:
· Bofællesskabet Bo-Vejle, Grundet Bygade i Vejle
· Bofællesskabet Bo-Vejle i Give
· Karriereværkstedet i Give
· Karriereværkstedet, Ellehammersvej i Vejle
· Bofællesskabet Postens Vej/Bakkevænget i Brejning
· Udviklingscentret De 2 gårde i Brejning
· Udviklingscentret Skansebakken i Brejning
· Værestedet Papirfabrikken i Vejle
· Bøgevangskolen i Thyregod
· Væksthuset i Thyregod