En mand og 500 brylluper

Siden 1987 har Jan Toftegaard Pedersen trådt sine tjenersko på Munkebjerg Hotel (Foto: Munkebjerg Hotel)
Profilbillede
dato

Siden 1987 har Jan Toftegaard Pedersen trådt sine tjenersko på Munkebjerg Hotel. Gennem tiden har han set mere end 500 brudepar holde deres livs formentligt største dag på Munkebjerg Hotel - han har endda været så privilegeret at være vidne til flere kongelige bryllupper og fester.

Hvis man står på Munkebjerg Hotels terrasse og kigger ud over Vejle Fjord på en smuk sommerdag, kan man godt forstå, at mere end 70 gomme og brude om året vælger at holde deres store dag i disse storslåede rammer.

Skulle man få fornøjelsen af at holde sit bryllup på Munkebjerg Hotel, så kan man være så heldig at rende ind i Jan, der er overtjener på Munkebjerg Hotel. Når Jan ikke er at finde i restauranten, så står han for at planlægge nogle af de mange bryllupper, der hvert år afholdes.

En proces, hvor intet er overladt til tilfældighederne: ”Første skridt i processen er, at brudeparret besøger os, hvor jeg viser dem rundt og fortæller om de forskellige muligheder. Efter de har booket, så kommer de til endnu et møde, hvor vi går det hele igennem fra start til slut – menuer, blomster, vin, bordopstillinger, alt,” forklarer den erfarne tjener. 

Som et godt, gammelt ordsprog lyder, så findes djævlen i detaljen – i sådan en situation er Jan således ikke noget dårligt kort at have på hånden. Med så mange år i bagagen, ved han, hvor skoen trykker: ”Der er mange ting, som brudeparret ikke har fået tænkt på, hvor jeg naturligvis er behjælpelig,” forsikrer han.   

Ud over de mange valg, der skal træffes omkring mad, vin og blomster, så skal tidsplanen for dagen også være på plads. Et utroligt vigtigt element, hvis man spørger Jan: ”Vi kører en ret stram planlægning i forhold til taler, indslag og mad, så aftenen kan forløbe glat. Vi gør meget ud af, at man kan få lov til at spise sin mad uden at blive afbrudt.”

Planlægningsprocessen afsluttes med en prøvemiddag, hvor parret smager på både mad og vin, så der ikke er nogle overraskelser på den store dag. 


Jan været med til mere end 500 bryllupper på Munkebjerg Hotel (Foto: Munkebjerg Hotel)

Et af de mange par, der haft fornøjelsen at holde bryllup på Munkebjerg Hotel, er Anne-Mette og Rasmus. Den 2. oktober 2021 fejrede de deres første dag af et forhåbentligt langt ægteskab i Munkebjergs selskabslokaler.

Parret deltog i en bryllupsmesse i selvsamme lokaler og faldt pladask for stedet med det samme: ”Vi så lokalerne og omgivelserne og fandt hurtigt ud af, at det skulle være her. At kunne sidde og kigge ud over vandet, det afgjorde det for os,” forklarer Anne-Mette.

Den efterfølgende planlægningsproces gik også hurtigt og smertefrit: ”Det var rigtig nemt at planlægge festen med overtjeneren fra Munkebjerg. Vi skulle bare krydse af, hvad vi gerne ville have at spise. En måned inden kom vi så til en prøvemiddag, hvor vi smagte maden og vinen. Så får man chancen for at tilrette menuen. Her valgte vi at opgradere kødet til hovedretten samt rødvinen. Mens vi spiste, snakkede vi med overtjeneren, der spurgte ind til borddækning, duge og alt muligt. Så klarede de faktisk resten,” forklarer Rasmus. 

Den største dag i deres liv
Når dagen endelig er kommet, er det Jans fineste opgave at lede slagets gang og sikre, at alt forløber, som det skal, så brudeparret kan nyde dagen.

”Det allervigtigste på dagen er, at brudeparret nyder festen og har det sjovt med deres gæster. Alt andet skal vi nok ordne,” forsikrer han. Hvilket de nygifte fra Vejen da også kan bekræfte: ”Det var en rigtig god dag. Man kan godt mærke, at de er yderst professionelle. Vi hørte ikke om nogle problemer overhovedet,” fortæller Anne-Mette mens Rasmus stemmer i: ”De ramte alle vores ønsker rigtig godt, vi var faktisk lidt overrasket over, at de kunne ramme så godt med mad og pynt af lokalerne.”


Bryllupsdagen er en af de største dage i ens liv. (Foto: Munkebjerg Hotel)

I trygge hænder
Det siges, at ens bryllupsdag er en af de største dage i ens liv, hvilket naturligvis stiller store krav til faciliteterne på Munkebjerg Hotel.

Jan er dog ikke et sekund i tvivl om, at både omgivelserne og faciliteterne er en værdig ramme til store begivenheder som et bryllup: ”Vi må sige, at vi har en fantastisk god udsigt over Vejle Fjord. Mange vælger at bruge terrassen, hvis vejret er til det, for at få udsigten med. Mange af vores gæster får også taget deres billeder herude, fordi omgivelserne er så spektakulære. De bruger terrassen, skoven og vinkælderen, hvor man kan få taget nogle lidt mere anderledes billeder, end man som regel ser.”

Ikke alene skal omgivelserne og faciliteterne leve op til brudeparrets forventninger, det skal Jan og hans kollegaer naturligvis også: ”Min oplevelse er, at gæsterne føler, de er i trygge hænder, når de er her. Det er en tillidssag. Det er deres store dag, så de skal også have tillid til, at vi gør det ordentligt,” forklarer han. 


Flot bordopdækning i fjordsalen (Foto: Munkebjerg Hotel)

En kongelig affære
Man kan da også roligt sige, at Jan er til at stole på, når det kommer til at holde hånd i hanke med en fest af sådan en kaliber.

Ikke alene har Jan været med til mere end 500 bryllupper på Munkebjerg Hotel, han har også haft den store ære at servere flere gange for den danske kongefamilie: ”Jeg var med til at servere ved Kronprinsens bryllup. Det varede tre dage. Jeg var også med til Prins Joachims andet bryllup som tjener.”

”Vi er faktisk to herudefra, der har været med til cirka 30 forskellige arrangementer på Christiansborg, Fredensborg, Schackenborg og alle mulige steder,” beretter den erfarne overtjener.

Oplevelser, der selvsagt har gjort et stort indtryk på Jan: ”Det har selvfølgelig været nogle fede oplevelser at få, det har været fantastisk spændende.”

Kilde: Munkebjerg Hotel