Af Martin Jensen, Formand for 3F Vejle og medlem af Vejle byråd (A)
Hverken politikere på
Christiansborg eller i Bruxelles skal blande sig i fastsættelse af lønforhold.
Det var ventet, men alligevel er det en stor skuffelse, at Ministerrådet i EU har besluttet at gå videre med forslaget om en europæisk mindsteløn. Hvor den danske regering selvfølgelig stemte imod forslaget. Selv om der blandt de øvrige medlemslande er udtrykt forståelse for, at EU-beslutningen ikke skal have virkning i lande som Danmark og Sverige, så har man ikke lyttet tilstrækkeligt til de nordiske bekymringer. Direktivet udgør et nybrud for, hvad man kan lovgive om i EU, og der er ikke en tilstrækkelig garanti, som undtager vores arbejdsmarkedsmodel.
Vores bekymring går på, at en bestemmelse om sikring af tilstrækkelige mindstelønninger til europæiske lønmodtagere om nogle år kan føre til en sag ved EU-Domstolen, hvor juristeri risikerer at føre til, at den danske kollektive arbejdsmarkedsmodel fejes til side. Det er derfor nødvendigt, at den danske regering afsøger enhver mulighed for at få afvist forslaget om europæisk mindsteløn med henvisning til den manglende hjemmel i traktatbestemmelserne.
Forhandlingerne går nu ind i deres næste fase, hvor Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen og Ministerrådet skal søge at opnå enighed om det endelige direktiv. Her må vi fra dansk side ufortrødent fortsætte med at sikre de stærkest mulige garantier for, at den danske arbejdsmarkedsmodel undtages fra forslaget, hvis ikke forslaget kan stoppes i forhandlingsfasen. I Danmark forhandles og aftales løn- og arbejdsvilkår mellem arbejdsmarkedets parter. Det skal politikere på Christiansborg eller i Bruxelles fortsat ikke blande sig i.
Derfor skal der lyde et stort og rungende Nej tak til EU mindsteløn i Danmark.
Denne artikel er et læserbidrag. Eventuelle holdninger og synspunkter tilhører forfatteren.