Optikerens vigtigste sanseapparat er… ørerne

Brillehuset // Roald Flo
Profilbillede

Roald Flo har haft optisk butik, senest Brillehuset, i Vejle siden 1992 og han har et par overraskende pointer om briller og kontaktlinser.
Vidste du f.eks., at broccoli beskytter dine øjne mod sollyset?

”I Brillehuset har vi den prioritering, at den samme optiker følger kunden gennem hele processen, fra kunden kommer ind, til vi har løst vedkommendes synsudfordring. Vi får jo megen viden om kunden, især gennem tiden undervejs i synsprøven. Den viden kan være svær at give videre til en kollega. Derfor lægger jeg vægt på, at vi følger kunden hele vejen, indtil han/hun er tilfreds med sine nye briller eller kontaktlinser,” siger Roald Flo.

Kontaktlinser er højteknologi
”I mine omkring 30 år som optiker har jeg set en fantastisk udvikling i kontaktlinser. Nu tilpasser vi jo kontaktlinserne til den enkelte kunde, og der er mange forskellige valgmuligheder,” fortæller Roald Flo. 

Særligt kontaktlinser med flere styrker er fascinerende.

”Altså vores synscenter sidder jo inde i baghovedet. Der bliver dannet et afstandsbillede og et nærbillede både fra højre og venstre øje.
Det vil sige, at hjernen skal kunne samle de fire billeder til ét billede. Cirka 80% af de, som prøver multifocale kontaktlinser, har den evne. Og vi ved ikke, hvem der har evnen, før de har prøvet dem,” siger Roald Flo.

”Det er en proces, som er dødspændende at arbejde med,” supplerer han.

Fremtidens kontaktlinser
Der forskes rigtig meget i kontaktlinser, og der laves mange eksperimenter, som optager Roald Flo.

”Der er jo sket en fantastisk udvikling gennem de seneste 15-20 år.
Men det kan om kort tid ende med, at vores mobiltelefon bliver en museumsgenstand, fordi den bliver for gammeldags. Man har allerede konstrueret en chip og en kontaktlinse, så man kan få hele mobiltelefonens funktionalitet direkte ind på øjet.
Den er dog ikke i kommercielt salg endnu,” fortæller han.

”Det kan give nogle store fordele, som også er skræmmende. For så er man jo 24/7 på nettet, Instagram, Facebook og det hele. Det er fremtiden, men om den bliver reel om fem, 10 eller 15 år, det må vi se. Men det er jo lidt skræmmende, at man ikke kan lægge telefonen væk, selvom man selvfølgelig vil kunne slukke den,” siger Roald Flo.

Ørerne er vigtige
I Brillehuset bruger man selvfølgelig ørerne til at hænge brillerne fast på, men de kan meget mere end det.

”Ørerne er faktisk mit vigtigste redskab, for jeg skal hele tiden høre efter, hvad kunderne ønsker sig. Der er jo meget stor forskel på, hvad en ældre dame på 85 og et barn på fire år har brug for. Og det skal jeg være opmærksom på, når vi snakker sammen,” siger Roald Flo.

Brillehuset har også masser af andre redskaber. Lige fra specialskruetrækkere til højteknologiske maskiner, som fotograferer kundernes nethinder til diagnostik.

”Vi sender billederne til en specialøjenlæge, så de kan se, om der skal mere til end blot briller eller kontaktlinser,” forklarer Roald Flo.

Sundhed i fokus
Roald Flo går meget op i sundhed.

”Det er vigtigt at have et godt helbred og leve sundt så man kan følge med livets udvikling. Det er det vigtigste for mig. Man skal holde sig i form ved at træne og spise en masse grøntsager,” mener han.

”Og netop grønne grøntsager er også vigtige for vores øjne. For når vi spiser dem, udskiller kroppen et stof, der hedder lutein. Det stof havner til sidst på vores nethinde, hvor det bliver omdannet til et solfilter.
Det er smart, for det beskytter mod UV-stråler. Kroppen er et komplekst system, så man skal passe godt på den ved at holde sig ved godt helbred og leve sundt” siger Roald Flo.

Som optiker er det vigtigste for Roald Flo kundernes øjnes gode helbred.
”Hvis man har et godt helbred, har man også gejst til at komme videre frem i livet,” pointerer han.

Læs mere om Brillehuset på deres hjemmeside her og på deres Facebookside her.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Brillehuset Vejle // Roald Flo