Palle hædrer den audiovisuelle tradition

Foto: Privat. Palle sælger tidsløst, dansk design
Profilbillede

Det er snart et helt århundrede siden, at Peter Bang og Svend Olufsen stiftede virksomheden, der siden har været dansk hofleverandør af eksklusivt design, sprød lyd og skarpe billeder. 

Næsten alle danskere har haft deres omgang med et af de famøse B&O produkter og butiksejer, Palle Kongerslev Setterby, er absolut ingen undtagelse. 

“Jeg har altid været fascineret af B&O og dermed også altid samlet lidt på de gamle ting fra dem.” 

På adressen Vardevej 20 ligger HiFi biXen, hvorfra Palle sælger brugt Bang og Olufsen. 
Her kan du få fingrene i højtalere, fjernsyn, radioer, grammofoner, båndoptagere og meget mere. 

“Når folk holder i kø, hvilket de ofte gør på på Vardevej, ligger jeg i perfekt øjenhøjde, så det er faktisk en god reklame i sig selv, at jeg har hjemme på adressen her,” forklarer han. 

Her kan folk få et kig ind til de ældre modeller, der har fået fornyet liv, men også de nyere modeller i BeoPlay-serien, der bare venter på de nye hjem, de kan pryde og skabe glæde i. 

“At skabe er at leve” 

Sådan lød mottoet bag de to Struer-ingeniørers innovationer, som fra 1928 begynder at producere højttalere og mikrofoner. Hvad makkerparret endnu ikke vidste var, at deres virksomhed senere skulle vise sig at blive en verdensomspændende succes med en årlig milliardomsætning. 

“B&O har altid solgt godt, og det gør det også nu og fordi den anden større brugtforhandler er placeret i Struer, så jeg ligger godt placeret her,” fortæller Palle. 

På butikkens nuværende adresse er der rigeligt med plads til, at hver enkelt stykke dansk kulturarv kommer til sin fulde ret og til, at kunderne kan kan se produkterne ‘live’, mens de får en kop kaffe. 

“For cirka fem år siden havde jeg alle mine B&O-ting stående i et lille 30-kvadratmeters lokale på Borgvold, nærmest som et slags mini-museum.” 

Alt imens Palle varetog det lille lokale, der rummede hans store samling af tidsløst, dansk design, arbejdede han også fuldtid på Vejle Genbrugsplads:

“Pludselig stod jeg med valget: Genbrug versus HiFi-BiXen og dér tænkte jeg, ‘ved du hvad, jeg tager chancen, min kone har et godt job og hvo intet vover, intet vinder’.

Senere blev virksomheden omdannet fra enkeltmandsvirksomhed til anpartsselskab. Men vigtigst af alt blev de små, fugtige og kolde lokaler på Borgvold skiftet ud med de nuværende på Vardevej.

Gang i biksen 

Palle er ene mand i butikken, og er også fysisk tilstede i butikken i tidsrummet 13 til 17 i hverdagene og 10 til 14 hver lørdag. 
“Jeg har ingen fuldtidsansatte, men jeg har til gengæld en dygtig tekniker, der er tilknyttet det brugte B&O, jeg sælger,” forklarer han. 

Han tilbyder sågar levering af B&O lige til dit dørtrin, hvis I aftaler det.
 
Når kanterne på højtaleren ikke ser ud, som de gjorde engang eller frontstoffet har set bedre dage - så er det teknikeren, Palle ringer til: 

“For et brand som det her, er det vigtigt at have en tekniker, der kan fikse de ting og sørge for reparationen. Jeg køber en del af det lidt ældre B&O som defekt, som så sættes i stand.”

Lige nu rider Palle på en succesbølge, men han indrømmer, at han alligevel frygter for den dag, hvor brugt B&O - eller brandet generelt - ikke tiltaler folket så meget, som det gør i dag. 

“Bluetooth- og trådløs funktionen er blevet så almindelig, og derfor tænker jeg også, at det er et spørgsmål om tid, før radioen og TV’et får en langt mindre betydning, end det har nu,” fortæller Palle.

Lige foreløbig har Palle dog ikke det store at bekymre sig om, når folk stadig samles på sofaen foran skærmen, når de mørke tider er over os. 
Vintermånederne markerer nemlig den bedste salgsperiode for B&O-entusiasten, som peger på, at folk skal have deres udstyr i orden, så snart grillen er sat i hus. 

Måske du også står og mangler en klassisk højttaler, der kan fylde dit hjem med tonerne af Wham’s “Last Christmas” eller et nyt fjernsyn, hvor I kan se alle juleklassikerne? 

Læs mere om HiFi-BiXen lige her eller besøg butikken på Vardevej 20 
Alle produkter er afprøvet af en servicetekniker og Palle giver altid op til seks måneders garanti ved køb. 

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Palle Kongerslev Setterby // HiFi biXen