Vejle Kulturservice Fond: "Pengene vi tjener bruges på kulturen"

Foto: Bygningen Vejle // Bygningen Vejle.
Profilbillede

Som fond står man ofte i kulissen og derfor er det ikke alle, der ved, hvem man er og hvad man gør. Vejle Kulturservice (Fond) kendes derfor nok også bedst for deres aktiviteter i Bygningen i Vejle, men sammen med direktør Anders Hess vil vi gøre jer klogere på Fondens arbejde. 

"Vi er en erhvervsdrivende fond, som har kontrakt med Vejle Kommune og driver kulturhuset Bygningen" fortæller direktør for Vejle Kulturservice og daglig leder af Bygningen, Anders Hess.

Så kort og præcist kan det siges. Vejle Kulturservices arbejde er nemlig primært at drive Bygningen, og ellers at være i dialog med kommunen om at sørge for masser af kulturelle tilbud i Vejle Kommune.

Men er det så simpelt? Faktisk ikke helt. I sommeren 2021 agerede Vejle Kulturservice vært for Vejle Alive, en rolle som ikke er dem uvant.

"Vi var teknisk arrangør på Vejle Alive – en koncertrække der skulle bidrage til at lukke kulturlivet op efter den store Corona nedlukning. Vi havde 27 koncerter i samarbejde med Jelling Musikfestival og Vejle Musikteater," forklarer Anders og fortsætter:

"Vi arrangerer normalt også kun halvdelen af koncerterne i Bygningen, cirka 50 om året. Ved resten af koncerterne agerer vi værter for foreninger såsom Vejle Jazzklub, Jazzklubben Jive og Bluesforeningen Crossroads. De tre foreninger arrangerer selv omkring 40 koncerter om året. En stor del af vores arbejde i Bygningen er at være vært for andre foreninger."

Vejle Kulturservice kan derfor godt virke som lidt af en kompleks størrelse, men deres formål er ganske simpelt.

"Vores hovedopgave er at drive et kulturhus for Vejle Kommunes borgere, det er det den økonomiske støtte fra Vejle Kommune gives til. Det at drive kulturhus har første prioritet i forhold til kommercielle aktiviteter,"

"Fidusen er, at vi som erhvervsdrivende fond kan udnytte den ledige kapacitet til kommercielle aktiviteter. Det betyder, at vi har forskellige priser alt efter om det er en folkeoplysende forening eller det er en kommerciel kunde. Og så nytter det jo ikke noget, at vi tager 90 kr. for en kop kaffe og en kage, for så er foreningerne her ikke længe," siger Anders og uddyber:

"Fonden er bygget op på den måde, at det er en erhvervsdrivende fond med et alment kulturelt formål. Vi opfylder vores eget formål, hvilket betyder, at vi ikke behøver at dele vores overskud ud, men vi må bruge det til at forbedre forholdene for de kulturelle aktiviteter, som finder sted i Bygningen."


Foto: Phlake-koncert i Bygningen Vejle // Bygningen Vejle

Fonden gør det muligt for alle at kunne være med

"Vi markedsfører os som kulturhus og ikke som konferencecenter. Det er et andet produkt, vi leverer, så vi kan også tilbyde en pris, som ligger et andet sted end de professionelle konferencecentre. Vi henvender os derfor til et andet segment, altså nogle som typisk ikke har råd til at betale 800 kr. pr. person for et dagsophold," understreger Anders Hess. 

Og prisen er bare altafgørende, understreger Anders.

"Vi differentierer vores priser efter, hvem der er kunden. Derfor kan vi tilbyde en forening at leje Store Sal med alt det udstyr, der kræves, til sølle 650 kr. for en aften, hvor det koster ti gange så meget for den kommercielle kunde."

Det betyder, at det tilskud man får fra Vejle Kommune, samt de penge Vejle Kulturservice tjener på de kommercielle aktiviteter, specielt kurser og konferencer, kommer de folkeoplysende foreninger til gode i form af gode faciliteter til lave priser.


Go Go Berlin i Store sal i Bygningen Vejle // Frank Nielsen

Kulturhuset giver dig mulighed for at udleve din hobby
Udover muligheden for at bruge kulturhuset til møder, foredrag, kurser og andre arrangementer, så tilbyder Bygningen med Vejle Kulturservice i ryggen meget mere, bl.a. et kreativt fristed.

"Vi har et kreativt værksted på 3. sal. Det lever lidt sit eget liv og er for mange kendt, men lige så mange aner desværre ikke, at det eksisterer. Det er et åbent kreativt værksted, hvor du for 300 kr. om året kan komme ind og bruge det fire dage om ugen. Vi har en række fuldt udstyrede værksteder til f.eks. maleri, glas, keramik og sølv. Her kan du virkelig udleve din hobby,” fortæller Anders.

Tillige er der i Bygningen fire øvelokaler, hvor musikere kan booke sig ind til faste ugentlige øvetider.

Dermed kan man sige, at Vejle Kulturservice som driver Bygningen, giver foreninger i Vejle Kommune mulighed for at booke møder, kurser og arrangementer til helt unikke priser, sørger for at man kan opleve et væld af koncerter, samt giver borgerne muligheden for at dyrke sine hobbyer i gode omgivelser.


Foto: I The Ecletic Moniker i Bygningen Vejle // Bygningen Vejle

Den daglige leder i baggrunden
Man kan godt regne ud, at for at gøre alt dette muligt, så skal der mange hænder til. Men der skal være en person bag, der vil det med liv og sjæl.

"Jeg arbejder som daglig leder af Bygningen i Vejle og jeg vil nok beskrive mig selv som meget uddelegerende. Mit mind-set er, at det er medarbejderne, der skal drive huset, jeg skal bare sørge for, at de får rammerne til det,” beskriver Anders.

Anders overtog jobbet som direktør i Vejle Kulturservice i 2010, hvor en stor transformation fra kommunal institution til en erhvervsdrivende fond skulle ske.

"Skiftet til en erhvervsdrivende fond betød, at vi måtte lave kommercielle aktiviteter. Idéen i konstruktionen er jo, at de penge vi tjener på de kommercielle aktiviteter, dem kan vi bruge til kultur,"

"Derfor har vi investeret forholdsvis mange penge i teknisk udstyr og forbedringer af huset " fortæller Anders.

Det var derfor en stor opgave Anders stod overfor tilbage i 2010, hvor Bygningen gik fra at være en kommunal institution, til at være drevet af en Erhvervsdrivende Fond . 

I bestyrelsen for Vejle Kulturservice sidder der to fra Jelling Musikfestival og to fra Vejle Kommune. Grunden til at Jelling Musikfestival gik ind i driften af Bygningen var for at styrke den musikalske profil i huset. 

"Jeg har været med i Jelling Musikfestival i 32 år og været bestyrelsesformand i Festivalforeningen i ca. 10 år og i Festivalfonden i ca. 5 år”.

"Så det er mig, der sørger for de overordnede rammer og at økonomien er i orden, men huset består af mange meget forskellige elementer og er derfor svær at markedsføre. Derfor er vi meget afhængige af, at de forskellige elementer markedsfører sig selv."

Så hvis man skal runde artiklen af, hvor den startede, så er det forståeligt, at det i dagligdagen kan være svært at vide, hvad Vejle Kulturservice er for en størrelse, da den, ligesom Anders, "bare" sørger for, at alting spiller, så Bygningen kan stråle og gøre kommunens borgere glade.

Er du nysgerrig på vide mere om, hvilke tilbud Bygningen Vejle har, så kan du se deres Facebookside her


Foto: Chinah-koncert i Bygningen Vejle // Bygningen Vejle

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Redaktionen