En nyere proteseform giver fingeramputerede danskere finmotorikken og grebskraften tilbage, men metoden er ikke tilstrækkeligt kendt og udbredt i Danmark, påpeger bandagist i Vejle.
I mange år har silikoneproteser været den primære mulighed for fingeramputerede til at give et statisk modstøttende formål, men de har haft begrænset funktionalitet og evne til at bøje fingrene. En nyere og mindre udbredt protesemetode muliggør bøjelige led samtidig med kraftoverførsel fra eventuelt tilbageværende fingerled. Dette genskaber finmotorikken samt et mere kraftfuldt greb, og det er positivt for både den enkeltes livskvalitet og for samfundet. Det påpeger Christina Erikstrup, bandagist med speciale i hånd- og armproteser hos bandagistklinikken Ortos i Vejle, der savner øget kendskab til metoden.
Metoden blev indført i Europa i 2019 og af Ortos i Danmark i 2020. Den inkluderer fire forskellige proteser: MCP Driver, PIP Driver, Thumb Driver og GripLock Finger. Proteserne er designet til forskellige niveauer af fingeramputation og kan anvendes individuelt eller i kombination.
– Mange med fingeramputationer har udfordringer, når de udfører daglige gøremål og i arbejdet. Det gælder ikke mindst håndværkere, som kan have svært ved tilfredsstillende at håndtere et værktøj efter en arbejdsulykke. Her kan den nye fingerprotese være en betydelig hjælp, og jeg synes, det er vigtigt, at der bliver øget fokus på muligheden blandt både borgerne og fagfolk, siger Christina Erikstrup og tilføjer:
– Sammenlignet med de gængse silikoneproteser er de nye proteser mere funktions- og modstandsdygtige. Fingervinklen kan justeres af brugeren, alt efter opgaven der skal løses, og de er robuste nok til at kunne anvendes selv til slidsomme opgaver og tåler grundig rengøring med varmt vand eller kemi.
Afhjælper kompensatoriske skader
I følge Christina Erikstrup kan den nye protesemetode for fingeramputerede være afgørende for at aflaste hænderne og mindske slidskader.
– Mange med fingeramputationer bliver ikke oplyst om muligheden for fingerproteser og forventes i stedet at kunne kompensere med de tilbageværende fingre. Bagsiden ved manglende fingerprotesebrug kan både være funktionelt, men også betyde øget slitage af resterende hånd, albue og skulder. Proteser kan nemlig have stor betydning for, at den fingeramputerede ikke opbygger kompensationsmønstre, som over en årrække kan medføre overbelastningsskader, gigtsmerter, og at man taber ting, siger Christina Erikstrup og tilføjer:
– Ud over at indvirke positivt på den enkeltes livskvalitet vil det sandsynligvis over tid medføre en mindre belastning på samfundsøkonomien, at flere får forebygget uhensigtsmæssige kompensationsmønstre, der i sidste ende kan påvirke arbejdsdueligheden.
Ortos er en førende bandagistvirksomhed i Danmark, som har fremstillet individuelle proteser og ortoser siden 2007. Virksomheden har 8 klinikker fordelt i landet med autoriserede bandagister og fagpersoner. Læs mere på www.ortos.dk