Derfor fejrer vi mortensaften

Billede fra et vindue, der forestiller Martin af Tours, som skærer en del af sin kappe af og giver det til en tigger.
Profilbillede
dato

Den 10. november er mortensaften. Men hvad er det egentlig, vi fejrer, og hvorfor spiser vi and?

Mange danskere har tradition for at spise enten gås eller and på mortensaften, som fejres den 10. november – dagen før mortensdag. 

Når vi samles om middagsbordet og spiser den smagfulde gåse- eller andesteg, er det til minde om biskoppen, Martin af Tours, der gemte sig bag gæs, fordi han ikke ønskede at blive biskop 

Den Morten, som vi mindes, hed altså slet ikke Morten men Martin. 

Hvem var biskoppen Martin af Tours? 
I 300-tallets Romerrige levede en vellidt munk med navnet Martin af Tours. Det er ham, vi i Danmark kender som Morten Bisp.  

Befolkningen i Tours havde et ønske om at gøre Morten til biskop, men den tanke var han ikke helt vild med 

Da befolkningen kom for at gøre ham til biskop, gemte Morten sig derfor i en gåsesti. Men gæssene brød sig ikke om hans besøg, og afslørede derfor hans gemmested. 

Gæssene skræppede og vakte opsigt, og Morten blev dermed afsløret. Han var nu tvunget til at blive biskop. 

Men Morten var fast besluttet på at hævne sig mod gæssene. Han besluttede derfor, at alle familier i byen hvert år skulle slagte en gås og spise den på den dag, hvor han var blevet afsløret. 

Traditionen i Danmark 
I Danmark har man fundet nedskrivninger af historien helt tilbage fra 1616, og selvom Reformationen i 1536 havde gjort det af med helgenfejringer, overlede traditionen og helgenen Martin af Tours – altså Morten Bisp – herhjemme. 

Førhen var gæs ikke så almindelige i Danmark, og de var tilmed ret dyre. Derfor begyndte mange af spise and på mortensaften i stedet for gås.  

Så når du spiser and på mortensaften, er det altså et resultat af Morten Bisps hævn. 

Kilde: kristendom.dk

Seneste på facebook